JULIANA NA MADŽARSKEM


Od 2. do 7. septembra  je Juliana spet potovala. Vrnili smo obisk  prijateljski folklorni skupini Bibor Neptanccsoport iz mesteca Val na Madžarskem.  
Tudi tokrat smo  se odločili, da si poleg sodelovanja na festivalu  privoščimo dodatne oglede in krajše počitnice. 
Najprej smo obiskali  Dunaj in si ga zaradi slabega vremena ogledali kar iz avtobusa. Ustavili smo se v Pratru in obiskali  muzej voščenih lutk Madame Tussauds, kjer nas je sprejel predsednik ZDA - Barack Obama.

Iz Dunaja smo odpotovali do Bratislave,  kjer smo si vzeli čas tudi za večerni žur in prenočevanje. Naslednji dan smo se prebudili v sončno jutro. Lepo vreme nas je spremljalo vso pot do Madžarske in nam bilo naklonjeno tudi vse ostale dni.

Madžarski prijatelji so nam omogočili ogled Budimpešte, panoramsko vožnjo po Donavi, izlet do  Blatnega jezera ali Balatona kakor mu pravijo domačini, obisk čudovite etno vasice Tihany ....vse dni pa so močno skrbeli tudi, da smo se spoznavali z  odlično madžarsko hrano in njihovo palinko.

V četrtek smo na osrednjem trgu mesta Szekesfehervar izvedli samostojni koncert in bili prijetno presenečeni ob množici gledalcev, ki si je naš nastop prišla ogledat.

V soboto smo kot edina tuja folklorna skupina nastopili na plesnem  festivalu, na katerem je nastopilo ogromno različnih plesnih skupin. Domača folklorna skupina ta festival organizira že nekaj let zapored. Bili smo zelo  ponosni,  da je festival  častno odprla slovenska  veleposlanica v Budimpešti magistra Ksenija Škrilec.  

Madžarska je dežela z bogato tradicijo, pekočo hrano, očarljivo in dobro ohranjeno arhitekturno dediščino.......Je pa tudi dežela prijaznih, veselih in  toplih ljudi, ki so več kot odlični plesalci in najraje zaplešejo njihov znameniti čardaš.

Kljub temu, da njihovega jezika  nič ne razumemo, smo se lahko sporazumevali vse dni našega bivanja pri njih.........s plesom smo si povedali vse....pa naj si bo to s polko ali s čardašem -  brez odvečnih besed.

















S težkim srcem smo  smo se poslovili od teh prisrčnih ljudi, vendar smo si vsi edini, da to srečanje prav  gotovo ne bo zadnje....






Za vse, kar smo doživeli v tem tednu se zahvaljujemo vsem, ki so nam pri tem na različne načine pomagali.

SEZNAM DONATORJEV:

OBČINA KRANJSKA GORA, KŠD HRUŠICA, KS HRUŠICA, OBČINA JESENICE, LTO KRANJSKA GORA, ZAVOD ZA TURIZEM BLED, AQUAWATT ŽIROVNICA, MERCATOR KOROŠKA BELA, GABER SEKARDI SP, HIT ALPINEA KRANJSKA GORA, ŽITO GORENJKA LESCE, VOPA PUB KRANJSKA GORA, MINCA LACKOVIČ KRANJSKA GORA, HOTEL LEK KRANJSKA GORA, GOSTILNA MARTIN KRANJSKA GORA, GOSTILNA MURKA BLED, HOTEL KOTNIK KRANJSKA GORA, BAR DOBRA KAPLJICA KRANJSKA GORA, VINOGRADNIŠTVO VRBNJAK MALA NEDELJA, KGZ SAVA LESCE, BRANKO BLENKUŠ KRANJSKA GORA, PIVOVARNA UNION, TD DOVJE MOJSTRANA


Besedilo: Sonja Kovač   Slike: vsi