PRIZNANJE ZKD JESENICE  V LETU 2014 

V soboto 8. februarja, je v organizaciji JSKD Jesenice in gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah  potekala prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika. 

Na prireditvi, ki jo je režiral Matjaž Koman, nastopili pa so mladi igralci  domačega gledališča in Pihalni orkester Jesenice Kranjska gora,  so bila podeljena tudi priznanja  ZKD Jesenice. 

Letošnja nagrajenca ZKD Jesenice sta bila gospod Franc Črv, ki ga je predlagal Fotoklub Jesenice in Stanko Sekardi, ki ga je predlagalo KŠD Hrušica.

V obrazložitvi k prejemu nagrade Stanku Sekardiju je bilo napisano:


Stanko Sekardi se je rodil 16.1.1947 na Jesenicah. Že zelo zgodaj je začutil željo po igranju harmonike in čeprav težko, so mu  kupili instrument, ki si ga je tako zelo želel. Njegov prvi učitelj je bil znani jeseniški harmonikar gospod Sredenšek. Že zelo zgodaj je začel igrati pri folklornih skupinah.
Tako je bil od leta 1962 do 1978 harmonikar pri FS Jesenice,   tri leta pri FS Gorje, štiri  leta pri FS Dovje, dve leti pri FS Ukve v Italiji, pet let pri FS Lesce in eno leto celo pri srbski FS Vuk Karadžić.

Od leta 1994  je glavni harmonikar in vodja glasbene spremljave pri folklorni skupini JULIANA.
Stanko pa ni samo aktivni član folklorne skupine Juliana, ampak je od leta 1995 tudi harmonikar pri Vokalni skupini Nagelj , ki tudi deluje v okviru KŠD Hrušica.
Od leta 2009 sodeluje tudi v harmonikarskem orkestru Ad hoc, ki deluje skupaj z Veteranskim pevskim zborom pri ObZ ZVVS Zgornja Gorenjska s sedežem v Radovljici. Orkester Ad hoc spremlja zbor vsako leto najmanj dvakrat na letnih koncertih, opereto Planinska roža pa je v letih 2011/2012 izvedel kar 10 krat. 
Za dolgoletno  delovanje na kulturnem - folklornem področju je dobil  pred leti   s strani JSKD Slovenije zlato Maroltovo značko.


Člani Folklorne skupine Juliana obema dobitnikoma iskreno čestitamo in jima želimo, da bi bilo priznanje  še dodatna vzpodbuda za neumorno delo vnaprej.




Besedilo: Sonja Kovač, Foto: Andrej Palovšnik