MEDOBČINSKO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

V petek 26. marca je folklorna skupina JULIANA nastopila na medobčinskem srečanju folklornih skupin , ki je potekalo v dvorani J. in A. Pibernik na Slovenskem Javorniku.

Predstavila se je z odrsko postavitvijo pod naslovom LIKOF PO KOŠNJI.

Prikazali so , že pozabljen ljudski običaj ob spravilu krme. Včasih je namreč spravilo krme in grabljenje potekalo ob sosedski in vzajemni pomoči, ki so ga končali z likofom, to je z zaključno pojedino. Kosci in grabljice so se zadnji dan spravila sena pražnje oblekli, čez dan so še malo delali, med odmori pa že uprizarjali zabavne igre.

Zanimiva in že povsem pozabljena šega ob tem je bila, da so zadnji voz okrasili in na njem iz sena naredili lutko ali kot so rekli – babo za na ta zadn voz.

Ob čakanju na gospodinjo in gospodarja, da sta jih povabila na zaključek ali likof kot plačilo za vso pomoč pri spravilu sena, so seveda izkoristili tudi vsako priložnost za veselje petje in ples.

Plesalci so se predstavili na srečanju z novimi oblekami, ki predstavljajo oblačilno podobo ljudi koncu 19. stoletja oziroma v začetku 20 . stoletja v okolici Jesenic. Pod strokovnim vodstvom so v lanskem letu pričeli z raziskovanjem in o rekonstruirali dve obleki iz jeseniške muzejske zbirke in nekaj kosov oblačil po starih fotografijah. S.K.